Zdrowe pieczywo

Nie ma patentu, jak poprawnie wybrać zdrową żywność. Będąc na placu targowym z pewnością posiadamy swoich zaprzyjaźnionych dostawców, którzy wyprzedają żywność ze swoich upraw, wiemy co u kogo zakupić. Jednakowoż czy w ogromnym sklepie podejmiemy właściwe decyzje? W kolosalnych punktach sprzedaży sieciowych pojawiły się już dawno wydzielone stoiska, na których proponowane są artykuły pod nazwą piekarnia strzegom. Na każdym z nich przeczytamy na etykiecie kto i gdzie je wyprodukował, dogłębną listę składników, kalorii itp. W wielu przypadkach oznakowane są one szczególnymi certyfikatami, potwierdzającymi kompozycje z ekologicznych i zdrowych upraw, czy hodowli. Przy wyborze jajek, zgodnie z wymogami unijnymi, mamy pełen opis kurzej fermy, sposób uprawy niosek. Jest to także ważne ze względów humanitarnych traktujących hodowli zwierząt. Wyszukując zdrowych towarów na innych półkach, mamy możliwość poznania składników na etykietach. Jeśli nie znajdziemy na nich ulepszaczy, poprawiaczy, substancji poprawiających solidność i symboli zaczynających się od E, jesteśmy w stanie posiadać prawie pewność, że są to odpowiednie produkty.

Zobacz także pozostałe artykuły: